Op deze pagina is meer informatie over inklaringskosten te vinden. Als u recent een pakket uit Azië heeft ontvangen of u een pakket uit Azië verwacht, is het handig om deze informatie door te lezen.


Inklaringskosten

De bedrijven die dagelijks tienduizenden postpakketten vanuit Azië bij een groot aantal Nederlanders thuisbezorgen nemen de complete inklaring op zich. Dit betekent dat het postbedrijf informatie over pakketten en soms ook de pakketten zelf aan de douane moet verstrekken. De douane kan dan nagaan of de gene bij wie het postpakket wordt afgeleverd invoerkosten verschuldigd is. Als dit het geval is, schiet het postbedrijf dit tijdelijk voor.

Aardig dat een postbedrijf de inklaring van pakketten verzorgt en zelfs de eventueel verschuldigde omzetbelasting en douanerechten voorschiet? Natuurlijk worden de kosten voor het verzorgen van de inklaring in rekening gebracht. Deze kosten heten inklaringskosten. De rente over het voorgeschoten bedrag is bij de inklaringskosten inbegrepen. Per postbedrijf verschilt de hoogte van het bedrag. De meeste postbedrijven hanteren bedragen van ongeveer ? 13, maar er zijn enkele uitschieters. Bekijk de tabel hieronder voor de exacte bedragen per postbedrijf.


Wanneer betaal je geen inklaringskosten?

Inklaringskosten kunnen alleen in rekening worden gebracht als er door de douane omzetbelasting en/of douanerechten geheven worden. Aangezien dit nooit over pakketten met een waarde onder de ? 22,- geheven wordt, betaal je dan geen inklaringskosten.


Tabel inklaringskosten

DHL Express € 17,50
PostNL € 13,- € 17,50
UPS minimaal € 10,50